Naravni načini za upočasnjevanje staranja kože

nega kože

Staranje kože je naravni proces, na katerega vplivajo različni dejavniki, kot so genetika, okolje in življenjski slog. Vsak od teh dejavnikov lahko pospeši proces staranja, povzroča gube in zmanjšuje elastičnost kože. Zato ključ do ohranjanja zdrave in mladostne kože ni zgolj v estetskih popravkih ter dragih tretmajih, ampak v poznavanju svoje kože, razumevanju njenega delovanja in pravilni negi.

V boju proti staranju kože pa je naša največja zaveznica narava, saj nam ponuja nešteto dragocenih sestavin, ki lahko upočasnjujejo proces staranja. Med temi izstopa čebelji strup, ki v kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami ponuja opazne rezultate, tako pri zmanjšanju že nastalih ali preprečevanju novih znakov staranja.

Hidracija in zaščita pred soncem

Na proces staranje kože vplivajo številni dejavniki. Dva dejavnika, ki ju pogosto spregledamo, vendar sta pomembna za preprečevanje prezgodnjega staranja, sta zadostna hidracija in zaščita pred soncem. UV žarki predstavljajo enega glavnih vzrokov prezgodnjega staranja kože. Dolgotrajna izpostavljenost sončnim žarkom namreč povzroča fotostaranje, kar vodi do poškodb kožnih celic, izgube elastičnosti in nastanka gub. Medtem ko UVB žarki lahko povzročijo nastanek opeklin na površini kože, UVA žarki prodirajo globlje v usnjico (dermis), kjer poškodujejo kolagenska in elastinska vlakna, kar vodi do nastanka gub, povešene kože in hiperpigmentacij.

Ravno zato je zaščita kože pred soncem pomembna v vseh letnih časih. Prav tako ima osrednjo vlogo pri ohranjanju mladostnega videza kože hidracija. Koža, ki je dobro hidrirana, je namreč bolj prožna, gladka in manj nagnjena k nastanku gub. Pomanjkanje vode v koži povzroča suhost, luščenje in pospeši staranje. Voda namreč pomaga pri vzdrževanju elastičnosti in prožnosti kože, spodbuja njeno obnovo in omogoča učinkovitejšo absorpcijo hranilnih snovi ter odstranjevanje škodljivih toksinov.

hidracija
Foto: Shutterstock

Regeneracija in počitek

Spanec je čas, ko se celotno telo, vključno s kožo, intenzivno obnavlja in popravlja posledice preteklega dne. Kakovosten spanec je zato izjemno pomemben za zdravo kožo. Med spanjem se naše telo regenerira, poveča se proizvodnja kolagena, tako se obnavljajo tudi kožne celice. Pomanjkanje spanca lahko po drugi strani privede do povečane proizvodnje stresnega hormona kortizola, ki škoduje koži, povzroča vnetja, rušenje kožne pregrade in upočasnjuje njeno obnovo.

Za obnovo kože pa je pomembno tudi, da jo vsak dan očistimo in s kože odstranimo vse nečistoče, ki se naberejo čez dan. Čiščenje kože omogoča odstranitev odmrlih kožnih celic in ostankov ličil, kar spodbuja obnovo in preprečuje zamašitev por, tako koža lahko zadiha. Obenem je čista koža tudi bolj pripravljena za nanos negovalnih krem, saj boljše absorbira vse aktivne sestavine. 

počitek
Foto: Shutterstock

Redna nega kože z naravnim eliksirjem mladosti

Ključ do ohranjanja mladostne kože pa je tudi redna nega kože z negovalnimi izdelki, ki jih je za najboljše rezultate potrebno nanesti zjutraj in zvečer. Pomembno je, da negovalni izdelek, kot je na primer krema vsebuje dovolj hranilnih snovi, tako koži zagotovi vse, kar potrebuje. Med sestavinami, ki kožo hkrati nahranijo in navlažijo, zagotovo izstopajo naravne sestavine, kot so čebelji strup, koencim Q10 in hialuronska kislina, saj igrajo pomembno vlogo pri njeni obnovi.

Čebelji strup namreč deluje na več ravneh. Primarno spodbuja prekrvavitev, kar zagotavlja boljše prehajanje hranilnih snovi in kisika do kožnih celic. Slednje vpliva na izboljšanje splošne teksture in tonusa kože, poleg tega pa prispeva tudi k njeni obnovi in regeneraciji. Čebelji strup je namreč bogat s peptidi, encimi in lipidi, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina, dveh ključnih komponent za ohranjanje elastičnosti in čvrstosti kože. Tako učinkovito vpliva na zmanjševanje vidnosti finih linij in gub. V kombinaciji s koencimom Q10 in hialuronsko kislino, čebelji strup ne le pomaga pri obnavljanju kože, temveč tudi zagotavlja intenzivno hidracijo in globinsko nahranjenost. 

Koencim Q10 namreč sodeluje pri sintezi kolagena, ki je ključnega pomena za ohranjanje elastičnosti, poleg tega pa pomaga pri obnavljanju kože, izboljšuje njeno strukturo ter odpravlja vidne znake staranja. Koencim Q10 ima tudi antioksidativne lastnosti, ki so še posebej koristne v boju proti poškodbam kože, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti soncu in drugim okoljskim dejavnikom. Za navlaženost kože pa poskrbi hialuronska kislina, ki spodbuja zadrževanje vode v koži, kar je predvsem pomembno za njeno dolgotrajno hidracijo ter ohranjanje prožnosti. Kombinacija vseh treh sestavin tako ustvarja učinkovito sinergijo za boj proti staranju kože.

Ne glede na moč in učinkovitost kreme pa sta, pri negi kože za doseganje optimalnih rezultatov pomembni doslednost in potrpežljivost. Z leti se procesi v koži upočasnijo, tako se podaljša tudi cikel obnove kože. Vsaka sestavina zahteva redno in dosledno uporabo, da lahko pokaže svoje polne učinke. Zato je potreben čas, da opazimo očitne spremembe in dosežemo najboljše rezultate. 

nega kože s kremo Elixir
Foto: Lamorix

Pogosta vprašanja

Kako čebelji strup vpliva na staranje kože?

Čebelji strup spodbuja prekrvavitev in proizvodnjo kolagena, kar pripomore k zmanjšanju gub in večji elastičnosti kože.

Zakaj je koencim Q10 tako pomemben pri negi zrele kože?

Koencim Q10 je močan antioksidant, ki ščiti kožne celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov in spodbuja sintezo kolagena ter elastina. 

Zakaj je doslednost ključna pri negi zrele kože?

S staranjem koža potrebuje vedno več časa za obnovo, saj se njen cikel obnavljanja podaljšuje, ravno zato je dosledna nega ključna za vidne in dolgotrajne rezultate.

Kako dolgo traja, da opazimo prve rezultate uporabe kreme s čebeljim strupom?

Rezultati se lahko razlikujejo glede na starost posameznika in stanje kože, vendar mnogi uporabniki opazijo izboljšave že po nekaj tednih redne uporabe.

Zakaj je hidracija ključna za preprečevanje gub?

Hidracija pomaga ohranjati elastičnost in prožnost kože, zmanjšuje suhost in preprečuje nastanek gub. Pomembno je, da kožo navlažimo navzven in navznoter.

 

Za ohranjanje mladostne zrele kože je potrebna skrbna nega in razumevanje njenih potreb. Uporaba naravne kozmetike s čebeljim strupom, redna hidracija, zaščita pred soncem, čiščenje in kakovosten spanec so ključni dejavniki za ohranjanje zdrave, sijoče kože. 

Odkrijte moč naravne nege in si privoščite kremo, ki bo vaši koži povrnila mladosten videz.

Nazaj na blog