Znanstvene raziskave in pomen čebeljega strupa v kozmetiki

Čebelji strup je že od nekdaj znan po svojih izjemnih lastnostih. Uporabljali so ga že stari Egipčani in številna druga ljudstva za zdravljenje različnih bolezni. Sodobne znanstvene raziskave in študije pa se osredotočajo tudi na učinke čebeljega strupa na kožo, predvsem njegovo delovanje pri pomlajevanju izgleda kože. 

Kaj je čebelji strup?

Čebelji strup je kompleksna mešanica encimov, peptidov, lipidov in aminokislin. V zgodovini so čebelji strup uporabljali za lajšanje bolečin in zdravljenje raznih kožnih obolenj. Danes čebelji strup predstavlja izjemno pomembno naravno sestavino, ki jo s pomočjo sodobne znanosti uporabljamo na številnih področjih, v medicini, wellnessu in kozmetiki

Metode za pridobivanje čebeljega strupa so se z leti razvijale, zato se danes čebelji strup pridobiva na etičen način, ki ne ogroža življenja čebel. Poleg tega je pri njegovem pridobivanju pomembno tudi, da se ustvari primerne pogoje, da se zagotovi čistost in čim boljša kakovost čebeljega strupa.

čebele na satovju
Foto: Shutterstock

Pomen čebeljega strupa za zdravje kože

Čebelji strup predstavlja revolucionarni preboj v negi kože, predvsem na anti-aging področju. Njegova edinstvena kombinacija biološko aktivnih sestavin, kot so peptidi in encimi, namreč spodbuja obnovo celic in proizvodnjo kolagena. Kar vpliva na splošno izboljšanje teksture in tonusa kože, obenem pa pomaga pri zmanjševanju vidnosti finih linij in gub. Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko čebelji strup igra pomemno vlogo pri izboljšanju krvnega obtoka v koži, kar prispeva k boljšemu hranjenju in oksigenaciji kožnih celic. To ima lahko pozitivne učinke tudi na ostale s staranjem povezane posledice, kot so večja suhost kože, izguba elastičnosti kože in pojav starostnih peg.

Zaradi protivnetnih lastnosti pa lahko čebelji strup blagodejno vpliva tudi na zmanjšanje rdečice in draženja, ki sta pogosto povezani s kožnimi stanji, kot sta ekcem in rozacea. Obenem pa zaradi protivnetnega učinkovanja pomaga tudi pri obvladovanju aken in zmanjševanju nastanka brazgotin.

Znanstvene raziskave o čebeljem strupu

Znanstvene raziskave so v zadnjih letih precej razširile naše razumevanje čebeljega strupa in njegovih potencialnih koristi za kožo. Znanstveniki so ugotovili, da čebelji strup vsebuje aktivne sestavine, kot so melitin, apamin, adolapin in številne encime, ki imajo protivnetne in antibakterijske lastnosti. Zato lahko te sestavine pomagajo pri zdravljenju ali lajšanju težav s kožo, kot so akne, in obenem spodbujajo celjenje ran.

Največ pozornosti so nedvomno namenili melitinu, ki je glavna sestavina čebeljega strupa. Študije so pokazale, da čebelji strup spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, ki sta ključna za ohranjanje čvrste in elastične kože, kar je še posebej pomembno pri preprečevanju in odpravljanju znakov staranja. Tem ugotovitvam se pridružuje tudi profesor dermatologije iz univerze v Veroni, dr. Giampiero Girolomoni.

"Znanstvene študije kažejo, da je že po nekaj tednih uporabe čebeljega strupa koža bolj napeta, izrazne gube se zmehčajo, zaradi česar je opazen pomlajen učinek na obrazu."

 

dr.  Giampiero Girolomoni

 

Klinični testi v raziskavi iz leta 2020 so pokazali, da lahko redna uporaba izdelkov s čebeljim strupom že v manj kot 30-ih dneh zmanjša globino gub za 27 % in vidno izboljša teksturo kože. V eni izmed študij iz leta 2015, ki je vključevala ženske v starostni skupini od 30 do 50 let, pa so udeleženci, ki so redno uporabljali kremo s čebeljim strupom, opazili znatno izboljšanje v čvrstosti in elastičnosti kože.

Znanstveniki vpliv čebeljega strupa preučujejo na molekularni ravni, kar pomeni, da lahko nadgrajujejo svoje ugotovitve in ustvarjajo še boljše formulacije. Tako odpirajo vrata novim možnostim za uporabo čebeljega strupa v dermatologiji in kozmetologiji, kar še dodatno krepi pomen čebeljega strupa in njegov potencial kot naravne sestavine za nego kože.

znanstvenica v laboratoriju

 Foto: Shutterstock

Uporaba v sodobni kozmetiki

Čebelji strup postaja vse bolj priljubljen v svetu kozmetike, saj blagovne znamke iščejo naravne sestavine, a učinkovite sestavine za svoje izdelke. Čebelji strup se tako uporablja v različnih izdelkih, vse od serumov do hranljivih krem. Nekateri izdelki so zasnovani za ciljno uporabo, kot je na primer območje okoli oči, saj lahko čebelji strup pomaga pri zmanjševanju zabuhlosti in temnih kolobarjev.

Pri izdelavi kozmetike proizvajalci pogosto preizkušajo različne koncentracije čebeljega strupa, da bi našli idealno ravnovesje med učinkovitostjo in nežnostjo. Pri tem upoštevajo tudi harmonično delovanje različnih sestavin, kar pomeni, da čebelji strup kombinirajo z drugimi naravnimi izvlečki, kot so koencim Q10, aloe vera, zeleni čaj ali vitamin E, da bi povečali oziroma v čim večji meri izkoristili njegovo delovanje, in zagotovili dodatno nego kože.

Inovativna uporaba čebeljega strupa v kozmetični industriji odraža rastoči trend na področju nege koži, ki združuje naravno z sodobno znanostjo. Vse to zadovoljuje potrebe potrošnikov po učinkovitih in hkrati etično pridobljenih izdelkih.

krema Elixir

Foto: Lamorix 

 

V TRGOVINO

 

Pogosta vprašanja

Ali je čebelji strup varen za vse tipe kože?

Čebelji strup je načeloma primeren za vse tipe kože, vseeno pa je potrebno ravnati previdno, če imamo ali sumimo, da imamo alergijo na čebelje pike. Pred uporabo izdelkov s čebeljim strupom se priporoča test preobčutljivosti, to je testiranje izdelka na majhnem predelu kože.

Kako čebelji strup koristi koži?

Čebelji strup pomaga pri obnavljanju kožnih celic, spodbuja namreč proizvodnjo kolagena in elastina, ki sta ključna za ohranjanje mladostne in čvrste kože. Obenem ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko blagodejno vplivajo na rdečico ali aknasto kožo.

Ali lahko čebelji strup povzroči alergijske reakcije?

Čeprav je količina čebeljega strupa v izdelkih veliko manjša kot pri piku čebele, lahko čebelji strup pri nekaterih ljudeh povzroči alergijske reakcije. Večja možnost za reakcijo je še posebej pri tistih, ki so močno alergični na čebelje pike. V takih primerih je treba takoj prenehati z uporabo kozmetičnih izdelkov.

Kako pogosto je priporočljivo uporabljati izdelke s čebeljim strupom?

Uporaba izdelkov s čebeljim strupom je odvisna od posameznega izdelka in navodil proizvajalca. Priporoča se uporaba v skladu z navodili.

Ali obstajajo trajnostne prakse za zbiranje čebeljega strupa?

Da, obstajajo trajnostne prakse za zbiranje čebeljega strupa, ki zagotavljajo, da čebele med postopkom ne trpijo ali celo umrejo. To vključuje uporabo posebnih steklenih plošč z blagimi električni pulzi, ki nežno spodbudijo čebele k izločanju strupa, ne da bi jih pri tem poškodovali.

Vas zanima več o čebeljem strupu in njegovih koristih za kožo? Preverite izdelke s čebeljim strupom

 

V TRGOVINO

 

Nazaj na blog