Kako se pridobiva čebelji strup?

Od naravnih zdravilnih lastnosti, ki so jih poznali že naši predniki, do uporabe v kozmetiki – čebelji strup odpira vrata v fascinanten svet, kjer se srečata moč narave in sodobna znanost. Ste se že kdaj spraševali, kaj je čebelji strup in kako se pridobiva čebelji strup? 

Kaj je čebelji strup?

Čebelji strup, znan tudi kot apitoksin, je kompleksna mešanica različnih biološko aktivnih komponent. Glavne sestavine vključujejo melitin, apamin, fosfolipazo A2, hialuronidazo, različne minerale in aminokisline.

Vse sestavine dajejo čebeljemu strupu njegove značilne protivnetne, antibakterijske in analgetične lastnosti. Ravno zato se čebelji strup v veliki meri uporablja v tradicionalni in sodobni medicini, vedno bolj pa je prepoznan tudi v kozmetiki.

 

čebela
Foto: Shutterstock

Pridobivanje čebeljega strupa 

Čebelji strup se pridobiva že stoletja, njegovo delovanje so namreč poznali že v starem Egiptu in antični Grčiji. Kljub temu so bile prve metode pridobivanja čebeljega strupa pogosto grobe, invazivne in škodljive za čebele. S pridobivanjem novih znanj in vedno večjim zavedanjem pomena čebel se je začel razvoj metod, ki spoštujejo dobrobit čebel.

Sodobne metode pridobivanja čebeljega strupa

Danes se čebelji strup zbira s pomočjo inovativnih in etičnih pristopov. Novozelandski znanstveniki so razvili učinkovito in humano metodo, ki vključuje postavitev steklene plošče na dnu panja. Plošča oddaja blag električni tok, ki spodbudi čebele k izločanju strupa.

Ker čebela vbode v trdo podlago, pri tem ne izgubi žela in se ne poškoduje. Poleg tega izloči le majhno kapljico oziroma samo tretjino svojega strupa. Ta tehnika omogoča pridobivanje čistega in visokokakovostnega čebeljega strupa, medtem ko čebele ostanejo nepoškodovane in varne.

Etični in okoljski vidik

Etični vidik zbiranja čebeljega strupa je izjemno pomemben. Sodobne tehnike zagotavljajo, da so čebele obravnavane spoštljivo in da je njihova dobrobit na prvem mestu. Poleg tega je v ospredju varstva čebel tudi njihov vpliv na okolje, saj so čebele ključne za opraševanje in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Kljub temu zbiranje čebeljega strupa ni brez izzivov.

Eden od glavnih je zagotoviti trajnostno prakso, ki ne bo v nobeni meri negativno vplivala na populacijo čebel. Raziskave na tem področju se neprestano razvijajo, z namenom dodatnih izboljšanj tehnik zbiranja in razumevanja vpliva na čebele ter celoten ekosistem.

Čebelji strup v Sloveniji

V Sloveniji, deželi z bogato čebelarsko tradicijo, je zanimanje za čebelji strup in njegovo uporabo vse večje. Slovenski čebelarji in raziskovalci se vedno bolj zavedajo pomena etičnega pristopa do zbiranja čebeljega strupa in njegovega potenciala v različnih industrijah. Temu trendu sledijo tudi na Čebelarski zvezi Slovenije, ki redno pripravljajo strokovne razprave o pridobivanju čebeljega strupa.

 

čebelar s čebelami

Foto: Shutterstock 

Kje se najpogosteje uporablja čebelji strup?

Čebelji strup se zaradi izjemnih lastnosti uporablja v številnih industrijah. V medicini se uporablja za zdravljenje različnih stanj, kot so artritis, revmatizem in celo nekaterih kožnih bolezni. V kozmetiki pa je znan po svojem učinku proti staranju, zmanjševanju gub in izboljšanju teksture kože

  • Medicina: lajšanje bolečin, zdravljenje vnetij in celo kot potencialno zdravilo za nekatere bolezni
  • Kozmetika: zmanjšanje gub, izboljšanje elastičnosti kože in naraven lifting
  • Wellness: za sproščanje mišic in zmanjševanje utrujenosti

Kako izbrati prave izdelke s čebeljim strupom?

Pri izbiri izdelkov s čebeljim strupom je pomembno biti pozoren na izvor strupa, njegovo čistost in način pridobivanja. Priporočljivo je izbrati izdelke, ki so transparentni glede svojih metod zbiranja in zagotavljajo etično pridobivanje. Krema Elixir vsebuje najkakovostnejši čebelji strup iz Švice, kjer uporabljajo nasodobnejše metode pridobivanja čebeljega strupa.

 

čebele na satovju

Foto: Shutterstock

 

V TRGOVINO

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je čebelji strup varen za uporabo?

Da, čebelji strup je varen za uporabo v kontroliranih in izmerjenih količinah, zato se uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih. Kljub temu je potrebno ravnati skrbno in v primeru suma na morebitne alergije, prehodno opraviti test preobčutljivosti. 

Kako dolgo traja, da se zbere dovolj čebeljega strupa za proizvodnjo izdelkov? 

Proces zbiranja je dolgotrajen. Za pridobitev 1 grama strupa je potrebno 10.000 pikov čebel. Kar pojasnjuje tudi relativno višjo ceno izdelkov s čebeljim strupom.

Ali lahko čebelji strup pomaga pri zdravljenju alergij? 

Nekatere študije kažejo, da čebelji strup lahko pomaga pri zdravljenju določenih vrst alergij, vendar se je pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Ali čebelji strup pomaga pri negi kože?

Znanstveniki iz Južne Koreje, ki velja za eno izmed bolj inovativnih in vodilnih držav na področju proizvodnje kozmetičnih izdelkov, so v raziskavi dokazali, da že 0,006 % čebeljega strupa vpliva na zmanjšanje globine, površine in števila gub ter izboljša elastičnost kože.

 

krema Elixir

Preizkusite moč čebeljega strupa

Čebelji strup je naravna čudežna sestavina, ki združuje tradicijo in inovacijo. Njegova uporaba v medicini in kozmetiki odpira nova vrata za izboljšanje kakovosti življenja, hkrati pa spoštuje čebele in naravo.

Želite preizkusiti izdelke s čebeljim strupom? Kliknite tukaj in izkusite moč čebeljega strupa tudi vi.

 

 

Nazaj na blog